Titus

In juni was het zover, we mochten onze kitten Titus ophalen! We keken er enorm naar uit om zo’n lieve kitten te hebben en lekker te knuffelen. De eerste weken ging het zoals we hadden verwacht, maar al snel begon Titus gedrag te vertonen dat we niet goed konden plaatsen. Hij begon op willekeurige momenten in je voeten te bijten en we twijfelden, is hij nu speels, of is er meer aan de hand? Zo keken we het nog een tijdje aan, en op een gegeven moment begon hij ons ook aan te vallen en in onze benen en armen te bijten. Wanneer ik hem corrigeerde door ‘foei’ of ‘nee’ te roepen en Titus vervolgens op de grond terugzette, werd het gedrag nog erger. Zijn ogen werden groot en zijn staart zwaaide woest heen en weer. Hij sprong vervolgens weer op je en beet. Uiteindelijk belandde hij vrijwel elke avond een aantal keer in de gang en konden wij niet meer normaal met onze laptops op de bank zitten. Het leek wel alsof een laptop voor Titus aanleiding was om ons eens goed aan te vallen.

Titus was echter niet alleen maar agressief, hij was in de tussenperiodes heel lief en aanhankelijk. Kwam op de bank bij je liggen, of zat tevreden voor zich uit te kijken. Hierdoor begonnen we nog meer te twijfelen…lag het dan aan ons? Uiteindelijk besloten we hem vervroegd te castreren. We hadden gelezen dat katers hierdoor vaak wat rustiger werden, precies wat we graag wilden. De eerste dag na de castratie leek hij inderdaad wat rustiger, maar helaas, toen Titus weer volledig hersteld was werd hij agressiever dan ooit. Onze armen zaten onder schrammen. We kregen langzaamaan een beetje spijt van de keus om een kitten in huis te nemen. We hadden ons wel iets anders erbij voorgesteld.

Na een avondje goog’len en een tip van onze overburen kwamen we bij Mona terecht. Een kattengedragsdeskundige dacht ik nog, wel een beetje zweverig, maar het proberen waard! Baat het niet dan schaadt het niet. Mona kon al snel bij ons langskomen. Vooraf kregen we een vragenlijst zodat Mona voor het bezoek al kon lezen waar het over ging. Ook had ik wat filmpjes gemaakt van het probleemgedrag van Titus. Mona heeft ons fantastisch geholpen! Na een uitgebreide intake, stelde zij ons al snel gerust. Ze had tips voor ons om met het gedrag om te gaan, en waardoor het gedrag zou afnemen. We zijn direct aan de slag gegaan met het (her) opvoeden van Titus. Tussendoor steunde Mona ons via de e-mail. Dat werkte heel goed, want door haar vragen kregen we inzicht wanneer het gedrag zich voordeed en of er een bepaalde aanleiding was. We zijn inmiddels een paar maanden verder, en Titus is behoorlijk veranderd. Het gedrag is nog niet helemaal weg, maar vaak druipt hij al snel af en gaat naast ons op de bank slapen in plaats van verder met aanvallen. We hebben er goede hoop op dat ook het laatste restant ongewenst gedrag gaat verdwijnen.

Gelukkig kan het genieten van onze kitten alsnog beginnen.