Bhaloe en Singha

Nadat onze katten (broer Bhaloe en zus Singha) steeds vaker escalerende ruzies hadden, wisten we dat er iets moest veranderen. Onze kater is een speels jong ventje van nog geen 2 jaar. Hij is een jager maar kan ook ontzettend lief en aanhankelijk zijn. Echter zijn enthousiasme maakte dat hij regelmatig te agressief met zijn zus wilde spelen. Singha is het tegenovergestelde van Bhaloe. Ze is voorzichtig en afwachtend, maar ontzettend aanhankelijk naar ons toe. Nadat Bhaloe voor de zoveelste keer te wild op zijn zus dook is het bij Singha geknapt. Ze moest niets meer van haar broer weten en begon al te grommen en blazen als ze hem zag. Na een ruzie liet Singha ook vaak haar ontlasting en urine lopen.

Het drastische alternatief -dat we graag wilde voorkomen- was een van de katten weg doen.

Per mail namen we contact op met Mona, die direct contact met ons op nam en een aantal tips gaf. Kort daarna is ze bij ons op bezoek geweest en heeft de katten geobserveerd en veel voorbeelden aan ons gevraagd. Direct na het consult kregen we mondeling en per mail allemaal (praktische) tips en een plan van aanpak hoe we het probleem konden oplossen. Natuurlijk vroeg dit ook een behoorlijke inzet van onze kant. Achteraf gezien is het wel allemaal waard geweest. Met name dankzij de praktische tips van Mona en een aantal aanpassingen in ons huis is de situatie meer dan acceptabel geworden.

Waar mij het meest aan hebben gehad is dat Mona ons veel uitleg heeft gegeven over katten en hun gedrag. Wij waren al snel geneigd om hun gedrag op menselijk manier te interpreteren, dat vaak niet klopte. Inmiddels kunnen Bhaloe en Singha weer bij elkaar zijn zonder dat de een begint te grommen of de ander te wild wil spelen.