Joris

Joris is een echte tijger van inmiddels alweer 14 jaar. Het is een heerlijke schat maar wel met één groot nadeel ; hij sproeit. Voor de meterkast was het zelfs meer plassen dan sproeien. De stank is vreselijk dus ik ergerde mij kapot. En maar schoonmaken…. Het is eigenlijk allemaal 10 jaar daarvoor begonnen, toen mijn broer met zijn puppy bij mij thuis kwam. Daarna is hij op de klassieke territorium-plekken gaan plassen ; deuren, ramen, gordijnen. Alles om zijn gebied, het huis, veilig te stellen voor indringers.
De hond is maar een paar keer geweest maar het gedrag kreeg ik er inmiddels niet meer uit. Het werd weer vesterkt toen er een paar jaar geleden een zwerf-katje bij mij binnen kwam. Ik heb altijd gedacht dat er niks aan te doen was, totdat ik een artikel over kattengedragstherapie in een reclamefolder las. Ik heb meteen contact opgenomen met Mona. Wat daarna gebeurde is eigenlijk een reis in het bewustzijn. Ik moest formulieren invullen over zijn gedrag, observeren (ik heb 3 maanden een dagboekje bijgehouden) en graven in het verleden. Mona is ook bij mij thuis geweest en zag aan zijn houding dat Joris bang was. En ik heb al die tijd gedacht dat de ‘grote man’ territorium gedrag vertoonde. Ik kreeg heel veel tips en inzichten over de natuur van katten. Samen kwamen wij er achter waarom hij altijd voor de meterkast plaste; daar heeft vroeger de kattenbak gestaan voordat ik hem naar zolder verplaatste! Ik was dat echt helemaal vergeten. In zijn natuurlijke gedrag, was dat nog steeds zijn wc. De kattenbak is terug en het plassen is daar gestopt . Dat gaat nu netjes in de bak. Ook kreeg ik een behandelplan van Mona om mijn spulletjes te beschermen, de plas te verwijderen en de plek daarna preventief te behandelen. Alles was er op gericht dat Joris zich veilig in zijn eigen huis moest gaan voelen waardoor de noodzaak van sproeien weg zou gaan. Dit gaat niet meteen.
Herhalen, herhalen, herhalen, soms tot vervelens toe. Maar nu, inmiddels een half jaar verder, is het sproeien nagenoeg weg. En dat na 10 jaar! Daarbij is Joris rustiger en een stuk aanhaliger. Het is zo fijn in een schoon huis te leven met een gelukkig katje!