Lizzy en Amy

Lizzy en AmyIn de maand mei kwam Amy bij mij en mijn andere kat Lizzy in huis. Amy was wel veel katten om zich heen gewend, maar geen mensen. Ze was net een jaar oud toen ze in huis kwam, erg speels en bewegelijk. De eerste dagen was ze angstig en verstopte ze zich zodra ik de kamer waar ze verbleef, binnenkwam. Na die eerste dagen, begon ze mij te vertrouwen en kwam ze naar mij toe. Lizzy reageerde erg afwijzend op de nieuwe huisgenote. Blazend en grommend lag ze voor de deur van Amy’s kamer. Desondanks liet ik Amy al een week na haar komst (korte) tijd buiten haar kamer. Lizzy reageerde in eerste instantie afwachtend en negeerde Amy. Toen het Lizzy duidelijk werd dat Amy zou blijven, werd ze agressiever naar Amy. Ze begon Amy aan te vallen. De tijd tussen de aanvallen werd steeds korter en het aantal keren nam toe. Het was voor mij al snel duidelijk dat de situatie niet zou verbeteren als ik niets zou doen. Amy had ik bij de kattenopvang van Kattenzorg Den Haag opgehaald. De contactpersoon van de kattenopvang raadde mij aan om Mona in te schakelen.

Mona heeft Amy en Lizzy bij mij thuis langdurig geobserveerd. Aan de hand van de vragenlijst – die ik voorafgaand aan haar bezoek had ingevuld – haar observaties, heeft ze mij duidelijke en goed toe te passen adviezen gegeven hoe ik het beste om kon gaan met Lizzy’s gedrag.
Het eerste dat ik moest doen, was Amy weer apart in een kamer houden en haar helemaal niet in contact met Lizzy laten komen. Gelukkig had Amy in de kamer voldoende ruimte om rond te rennen. Amy leed niet onder haar opsluiting. Ik nam iedere dag de tijd om uitgebreid met haar te spelen. Daarbij was ze in die periode nog erg angstig. De kamer bood haar rust en veiligheid.
Lizzy heeft heel veel tijd nodig gehad om te wennen aan de aanwezigheid van Amy. Pas na een half jaar hield het grommen en blazen bij het ruiken van Amy’s geur op.
Vanaf dat moment heb ik het contact tussen Amy en Lizzy rustig opgebouwd door Amy steeds langere periodes samen bij Lizzy te laten zijn. In april van het volgende jaar kwam opeens een doorbraak zonder dat er een directe aanleiding te noemen is. Lizzy begon spontaan Amy te neuzen en ze accepteerde het wanneer ze dit bij haar deed’. Omdat ik alleen woon, zijn de katten noodgedwongen vaak alleen in huis. Hoewel ze elkaar niet opzoeken, kan ik merken dat ze elkaars aanwezigheid prettig vinden.

Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik alleen maar zeggen dat het zeker loont om bij gedragsproblemen bij een kat op tijd een kattengedragsdeskundige in te schakelen. Het was erg prettig dat ik na het huisbezoek via email feedback kon blijven vragen aan Mona. Als ik zie hoe vrij en ontspannen Amy in huis rondhuppelt, ben ik blij dat ik het geduld heb opgebracht om te wachten totdat Lizzy haar zou accepteren.