Agressieve kat

kat-agressieKatten kunnen verschillende gedragsproblemen vertonen. Vaak gaat het om natuurlijk gedrag van de kat dat voor de eigenaar ongewenst is. Een veel voorkomend gedragsprobleem bij katten agressie. Het kan dan gaan om agressie tussen katten, katten die met elkaar vechten of agressie van de kat naar mensen. Ik kom het in mijn praktijk regelmatig tegen dat katten die altijd goed met elkaar konden samenleven in één huis, opeens agressief gedrag naar elkaar gaan vertonen. Ze blazen en grommen naar elkaar of jagen elkaar op. Soms kan de eigenaar zich herinneren dat er ‘iets’ is gebeurd, maar heel vaak lijkt het alsof de katten opeens besloten hebben dat de andere kat het huis uit moet en ze gaan elkaar dan letterlijk en figuurlijk ‘de tent uit vechten’. Dit agressieve gedrag kan ook voorkomen als u een tweede (of derde of vierde…) kat in huis neemt en uw eigen kat valt de nieuwe kat aan of andersom. Wanneer u merkt dat uw katten agressief zijn naar elkaar, dan is het raadzaam om de katten even gescheiden te houden en na een paar dagen weer geleidelijk bij elkaar te laten. Het slechtste advies dat u kunt krijgen is om de katten het samen uit te laten vechten. Doe dat vooral niet!! Dit lost het probleem niet op, de agressie tussen de katten zal juist moeilijker te verhelpen zijn.

Helaas kom ik in mijn praktijk ook regelmatig tegen dat een kat de eigenaar of bijvoorbeeld de visite aanvalt. Agressie van katten naar mensen kan soms heel heftig zijn. Een kat die iemand aanvalt, zoals bijten en krabben, kan ernstige verwondingen veroorzaken. De oorzaak van de agressie naar mensen kan heel divers zijn. Het kan zijn dat een kat niet geleerd heeft hoe hij moet spelen met mensen en vanuit spel agressie vertoont. Maar het komt ook vaak voor dat een kat vanuit angst de eigenaar aanvalt. Meestal komt de agressie van de kat heel onverwachts voor de eigenaar. Ik zie vaak dat het agressieve gedrag van katten naar mensen toe snel escaleert. Belangrijk is om zo snel mogelijk te achterhalen waarom de kat agressief is.

Voor agressief gedrag van katten geldt dat het noodzakelijk is om precies te achterhalen waarom de kat deze agressie laat zien. Ook moet er gekeken worden naar de factoren die (mede) een rol spelen bij de agressie. Een ervaren gedragstherapeut kan u hierbij helpen. Het is niet mogelijk om een algemeen advies te geven voor het oplossen van agressie bij katten. Adviezen die goed werken bij de ene kat, kunnen juist bij een andere kat er voor zorgen dat de agressie toeneemt. Heeft u een katten die met elkaar vechten of heeft u een kat die agressie vertoont naar u of naar uw visite? Ik kan u hierbij helpen. Wacht niet te lang met het inroepen van de hulp van een professionele en ervaren gedragstherapeut. Hoe langer uw kat het agressieve gedrag vertoont, hoe moeilijker het wordt om dit gedrag af te leren.

Ervaringen:

Artikelen: